Uscarea electrozilor înveliți și a fluxului

Din gama materialelor de adaos, cu toată dezvoltarea procedeelor de sudare MIG/MAG, fac încă parte și probabil nu vor putea fi eliminate niciodată, și materialele de sudare compuse din sârmă și flux, fie că e vorba de SMAW (sudare cu electrozi înveliți) fie de SAW (sudare sub strat de flux).

În general însă, pulberile din înveliș cât și fluxurile, au o tendință naturală de a absorbi umezeala, cu precădere cele bazice. Aceasta trebuie însă eliminată cât mai mult cu putință, mai ales în cazul unor structuri/construcții sudate la care cerințele de rezistență mecanică, și/sau cerințele de rezistență la oboseală, sunt  ridicate.

Pericolul constă în bine cunoscutul Hidrogen difuzibil, care provenind din umezeala acumulată, se transformă în Hidrogen atomic în timpul sudării.
Acesta, pe lângă faptul că are un volum foarte mic, se mai și acumulează în spațiile cele mai restrânse, cum ar fi vârfurile unor microfisuri.

De asemenea, este foarte instabil și are întotdeauna tendința de a se transforma în H2, Hidrogen molecular, dar care are un volum mult mai mare și ca urmare va produce suficiente tensiuni pentru fisurare!

Și asa, din aproape în aproape, de la umezeala acumulată în pulberi/flux, ne putem trezi cu îmbinări sudate fisurate, defecte evident inacceptabile!

Aici intervine rolul uscării acestor materiale, ale electrozilor cât și ale fluxurilor de sudare.

Din păcate, termenul foarte utilizat, acela de calcinare, nu este corect. Calcinarea se face în timpul fabricării materialelor menționate, la temperaturi de 500-600 de grade.

Uscarea acestora se face, așa cum de altfel este menționat pe fiecare pachet de electrozi sau sac de flux, la temperaturi de 250°, cel mai adesea 300 – 350ﹾ. Durata de menținere la aceste temperaturi este de circa 2 h, de asemenea în conformitate cu recomandările producătorului.

Cuptoare pentru uscarea electrozilor înveliți și a fluxului

Cuptoare pentru uscarea electrozilor înveliți și a fluxului

Această operație se face în incinte special construite, numite cuptoare de uscare, produse care au diferite forme și dimensiuni, dar care au în comun existența unor rezistențe electrice amplasate corespunzător, pentru a oferi o temperatură uniformă de uscare.

Cuptoare pentru uscarea electrozilor înveliți și a fluxului

Foarte important la fluxurile de sudare este existența rezistențelor și în zona pâlniei de evacuare a fluxului, în caz contrar va trebui să se țină cont de faptul că fluxul din această zonă nu a fost practic uscat.   

Odată trecut acest timp de uscare, temperatura trebuie redusă la circa 100 – 120ﹾ sau materialele trebuie mutate în alte cuptoare, speciale pentru menținere. Acest lucru împiedică umezeala de a pătrunde din nou în înveliș sau flux.

Mai departe, fie electrozii sunt ținuți de către sudori în etuve încălzite, fie fluxul amplasat în buncărele mașinilor de sudat, care de asemenea sunt încălzite.

Doar în acest fel se poate realiza îndepărtarea umezelii pătrunse în materialele menționate.

ing. Cristian Gheorghe

Abonare Newsletter

Vă așteptăm să vă înscrieți pentru a rămâne la curent cu cele mai noi informații din domeniu

De acord cu Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal a Pretev Tehnologii

Shopping Cart